Vi diskrimineras i valdebatten

Vi är inte inbjudna utan de lokala politikerna är från de partier som sitter i kommunfullmäktige.

I en demokrati ska medborgare vara fria att rösta på vem de vill. Varje röst räknas förutsatt att allmänheten är informerad och medveten om vilka alternativ de har.

Feministiskt initiativ tror att människor bryr sig om och vill hjälpa varandra. Fria, demokratiska val är en utgångspunkt för vår gemensamma strävan att skapa ett bättre samhälle.

I en tid då falska nyheter och antidemokratiska påverkanskrafter hotar valdebatten är väljarnas tillgång till saklig information viktigare än någonsin.

De fria mediernas granskning och bevakning av de partier som ställer upp i valet den 9 september är avgörande för en demokratisk valrörelse.

Sedan förra valet erhåller vi dessutom partistöd, vilket även det är en anledning till att bevaka oss för medborgarnas räkning.

Att vi inte blir inbjudna till politiska debatter lokalt och inte mediabevakas på samma sätt som de andra partierna i kommunfullmäktige är ett hårt slag mot vårt demokratiska arbete och mot den demokratiska processen, då väljarna inte får likvärdig information om de partier som ställer upp i valet och kan komma sitta i kommunfullmäktige efter den 9 september. Till exempel ordnas det valdebatter på biblioteken ”Din valdebatt – lokala politiker svarar på dina frågor”, på skolorna och inte minst #jkpgåsikt dit bara de partier som sitter i kommunfullmäktige idag är inbjudna att delta. Vi och de andra partierna som ställer upp i kommunvalet men inte sitter i kommunfullmäktige är inte inbjudna.

I en demokrati ska medborgare vara fria att uttrycka sin vilja och rösta på vem de vill. Förutsättningen är att de är informerade om vilka alternativ de har.

Om medborgarna bara känner till de partier som sitter i kommunfullmäktige idag begränsas deras möjlighet att rösta. När endast de partier som redan har makt bevakas i media återstår för andra partier att informera väljarna med köpt reklamplats och kommersiell exponering.

Detta kräver stora kapitalinsatser vilket nya partier sällan har. Tendensen att politiken kostar förstärks och när medborgare inte får väsentlig information försvagas demokratin.

I de kommersiella kanalerna finns även verktygen för att manipulera medborgares verklighetsuppfattning.

Vi har fått inblick i denna värld efter avslöjanden om Facebook och Cambridge Analyticas samarbeten och hur ”dark ads”, robot-konton och desinformation används i syfte att styra val med hemliga metoder.

Feministiskt initiativ gör anspråk på riksdagsmakten och utmanar de partier som sitter på den idag.  Vi ställer också upp i kommunvalet i Jönköpings kommun. Därför måste väljarna få veta vad vi står för och vad vi går för samtidigt som vi granskas av medier och allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s