Låt de rosa glasögonen sitta kvar efter valet också!

I dag lånar Feministiskt initiativ de andra partiernas valaffischer och uppmanar till att alla vallöften om jämställdhet ska stå fast – även efter den 14 september. Vi sätter upp rosa glasögon med häftmassa och säger ”Låt dem sitta kvar efter valet också”. När vi är på plats i riksdagen kommer vi se till att de andra partierna behåller sina rosa glasögon, och håller vad som utlovats.

20140908-063154-23514655.jpg

Den feministiska våren och Feministiskt initiativs framgångar i EU-valet har fått upp jämställdhetsfrågorna på dagordningen. De andra partierna som redan sitter i riksdagen hissar feministiskt flagg och lovar åtgärder. De rödgröna lovar en feministisk regering.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har i en debattartikel i DN sagt att ”En ny regering måste vara en feministisk regering. En ny regering ska ta jämställdheten på allvar och vända utvecklingen när det handlar om löner, rättigheter, skola och arbetsmarknad.

I sitt tal i Almedalen sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Lövfén att ”Sverige ska vara en feministisk förebild i världen. Människor ska behandlas som människor. Det är inte bara vårt löfte. Det är vår plikt.” Och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sa i sitt tal ”Vi vill ge hundratusentals kvinnor som arbetar i välfärden inflytande över sitt arbete. Det är att flytta makten och det är kraftfull feministisk politik.”

Och det finns mycket att leva upp till. Samtliga riksdagspartier har i riksdagen antagit jämställdhetsmål för Sverige där det slås fast att vi ska ha lika mycket makt att forma samhället och våra egna liv, oavsett om vi är män eller kvinnor. Jämställdhetsmålet är uppdelat i fyra delmål:

* Jämn representation
* Rättvisa löner och pensioner
* Delat föräldraansvar och delning av det obetalda arbetet
* Utplånandet av mäns våld mot kvinnor.

Vi har inte uppfyllt ett enda av dessa mål. Sverige är inte ett jämställt land.

Vi är naturligtvis medvetna om att vi kommer bli kritiserade för att vi lånar de andra partiernas valaffischer. Då vill vi påminna om att det råder olika förutsättningar mellan de andra partierna och oss när det gäller affischering och annat valkampanjsarbete. De andra har upp till 70 miljoner i sina valbudgetar, plus kontor och anställd personal. Vår valfond räcker inte till reklam och annonser. Allt arbete sker med ideella krafter, så vi behöver vara fiffiga för att skaffa oss utrymme. Dessutom är det stor skillnad på måla över ett annat partis valaffischer och att öppet föra ett offentligt samtal. Vi låter dem bära rosa glasögon under en dag, med uppmaningen ”Låt dem sitta kvar efter valet också”. Vi lyfter alltså deras egna löften. Alla glasögon är uppsatta med häftmassa, så vem som helst kan ta bort dem, och vi tar själva bort dem efter att de suttit uppe en dag.

Med Feministiskt initiativ i riksdagen kommer vi se till att vi går från ord till handling. Vi kommer vara en blåslampa i häcken på de andra partierna. Vi går till val på mandatet att driva en feministisk och antirasistisk politik. Vi kommer inte släppa taget. Vi är den röst som står upp för mänskliga rättigheter och mot alla former av diskriminering. Vi kommer dessutom när vi kommer in i riksdagen ta ifrån Sverigedemokraternas inflytande över politiken. Varken allianspartierna eller de rödgröna har garanterad majoritet i riksdagen och därför kan Feministiskt initiativ i riksdagen spela ut Sverigedemokraternas roll som vågmästare vid bildandet av en rödgrönregering.

Här kan ni läsa frågor och svar om kampanjen Rosa glasögon. Häftmassan går bort – feminismen gör det inte.

Kontakt:
Ewelina Axell, ordförande Feministiskt initiativ Jönköping, 070-402 63 88

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s