Replik till Dan Sylvebos krönika om Fi i Jönköpingsposten 27/5 2014

Vi hörde av oss till JP och frågade om de var intresserade av replik, för vi ville hemskt gärna svara på Sylvebos text. Max 2000 tecken fick vi till utrymme för eventuell publicering. Det är svårt att vara koncis när en vill säga så mycket, men det här har vi skickat in:

Fi: Låt oss tala om verkligheten

Feministiskt initiativ skriver historia genom att ta plats i EU och har 15000 medlemmar. Sylvebo menar sig ha avslöjat att Fi är ett socialistiskt parti. Vår ekonomiska politik är vänsterorienterad, men politik är mer än ekonomi. Feminism överskrider höger och vänster eftersom frågor kring mänsklig säkerhet och kroppslig integritet, jämställt ansvar för obetalt omsorgsarbete och föräldraskap skär tvärs igenom klassgränser. Riksdagen har enats om jämställdhetsmål, men politiken för att ta oss dit saknas. För alla läskunniga och som inte avfärdar SCB som kidnappad av någon feministisk konspiration, står det klart att Sverige inte på något område har uppnått jämställdhet.

Som Sylvebo påpekar finns olika feministiska riktningar. Liberaler var drivande i rösträttsrörelsen och för kvinnors rätt till högre utbildning. Sedan pappamånaderna infördes av Bengt Westerberg på 1990-talet har de stora jämställdhetsreformerna lyst med sin frånvaro. Ideologiskt självständiga feminister måste nu ta plats i maktens rum. Över hälften av väljarna, 56 procent, vill se oss i Riksdagen. Var fjärde kvinna och var femte man kan tänka sig att lägga sin röst på oss.

När vi skriver ”lika möjligheter och utfall” handlar det om att ingen ska diskrimineras utifrån grunder som kön, hudfärg, sexualitet, klass eller funktionsförmåga. Sylvebo menar att vi bortser från individen. I själva verket är det tvärtom. Strukturer är mönster på övergripande nivå, som enkelt kan utläsas av statistik. Som skillnader i hälsa, representation och våldsutsatthet mellan grupper. Normkritik är ett verktyg för att även utmana strukturer. Diskriminering, sexism och rasism försvinner inte med ett socialistiskt samhälle. Inte heller liberalism, med fokus på individens rättigheter, räcker för att möta strukturell ojämlikhet.

På kort tid har Fi i Jönköping vuxit till en stor medlemsgrupp. Alla som är nyfikna på feminism och Fi:s politik är välkomna att kontakta oss.

Feministiskt Initiativ Jönköping, genom

Carin Sollenberg
Jenny Astner
Ewelina Axell
Kristina Elf
Staffan Kolhammar
Ellen Nordström
Åsa Sertenius

 

2 reaktioner på ”Replik till Dan Sylvebos krönika om Fi i Jönköpingsposten 27/5 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s